Μπορείτε να ρωτήσετε φίλους σας που έχουν κάνει οι ίδιοι θεραπεία για να σας πουν για την εμπειρία τους και να σας προτείνουν κάποιον θεραπευτή. Επίσης, καλό είναι να κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς, αναζητώντας πληροφορίες στο ίντερνετ, να ζητήσετε πληροφορίες για την εκπαίδευσή του, ποια θεωρητική κατεύθυνση ακολουθεί, να διαβάσετε δικά του κείμενα. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για να αποφασίσετε.
Αφού λοιπόν καταλήξετε σε κάποιον, μπορείτε να έχετε ένα ραντεβού μαζί του ώστε να διαπιστώσετε αν πραγματικά σας ταιριάζει ο τρόπος και το θεραπευτικό του στυλ, να τον/την ρωτήσετε σχετικά με την εμπειρία του και μετά να πάρετε την οριστική σας απόφαση. Δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Ανάλογα με τη θεωρητική κατεύθυνση του επαγγελματία, δίνεται έμφαση σε διαφορετικές πλευρές. Κάποιοι τονίζουν τη σημασία των πεποιθήσεων και πώς αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις ο πελάτης, κάποιοι άλλοι μιλούν για τη θέση του πελάτη μέσα στην οικογένεια, κλπ.
Πέρα όμως από την εμπιστοσύνη σ’ έναν σωστά εκπαιδευμένο θεραπευτή, θα πρέπει να αξιολογήστε το πώς νιώθετε μαζί του/της και να εμπιστευτείτε το ένστικτο σας.
Όπως κάθε σχέση, έτσι και στη θεραπευτική σχέση, χρειάζεται να δώσετε χρόνο και, για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, ώστε να σας επιτρέψει να νιώσετε άνετα μέσα σ’ ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού, για να την αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.