Τι είναι η ψυχολογική θεραπεία ή αλλιώς ψυχοθεραπεία;

Χριστοπούλου Έλενα Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη 

Όταν σκεφτόμαστε τη θεραπεία, μας έρχεται στο νου ένα γραφείο, δύο καρέκλες και δύο άνθρωποι. Στην ουσία η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία απλή αλλά εξαιρετικά σύνθετη. Περιλαμβάνει να μιλάς και να σε ακούν, να γνωρίζεις και να σε γνωρίζουν, να σκέφτεσαι και να ενεργείς. Στην πραγματικότητα μιλάς για τα προβλήματά σου σε κάποιον που ενδιαφέρεται και είναι εκεί για να σε βοηθήσει.

Η ψυχοθεραπεία, λοιπόν, είναι μια μορφή παροχής βοήθειας που εστιάζεται στις ανάγκες και τους στόχους του ατόμου. Το να αναγνωρίσει κανείς ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια είναι ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής του ζωής. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι το άτομο να θέλει να βοηθηθεί. Λαμβάνει χώρα όταν ένας άνθρωπος με πρόβλημα καλεί και επιτρέπει σε κάποιον άλλον να αποκτήσει ένα είδος σχέσης μαζί του. Αν κάποιος δεν είναι έτοιμος να ζητήσει βοήθεια, τότε ο ειδικός ακόμη και αν καταβάλλει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί θεραπεία.

Κάποιος που επιθυμεί να εμπλακεί σε θεραπεία καλεί, λοιπόν, τον ειδικό ψυχικής υγείας να του διαθέσει χρόνο και χώρο, καθώς και να του παράσχει προϋποθέσεις που δεν είναι εύκολα διαθέσιμες στην καθημερινή ζωή: ασφάλεια να μιλήσει ελεύθερα, σεβασμό στη διαφορετικότητα, εχεμύθεια και επιβεβαίωση.

Οι πελάτες που έρχονται στο γραφείο του ψυχολόγου για πρώτη φορά γνωρίζουν ελάχιστα για τη διαδικασία και τι πρέπει να περιμένουν από τη συνάντηση αυτή. Σκέψεις όπως «τι θα του πω» «από πού να αρχίσω» «θα μπορέσει να με καταλάβει» είναι αναμενόμενες.  Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για το πρώτο ραντεβού; Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, κλείνετε το ραντεβού και πολύ απλά, όπως κάθε γνωριμία ξεκινάει με ένα καλωσόρισμα και τον λόγο ή τους λόγους που πήρατε την απόφαση να έρθετε.

Μπορεί να μην έχετε ξεκάθαρο τι φταίει, μπορεί να αφορά ένα βαρύ συναίσθημα, ή μια γενικότερη απογοήτευση ότι τα πράγματα δεν πάνε παρακάτω ή δεν απολαμβάνετε τη ζωή σας. Κάποιοι στο πρώτο ραντεβού προτιμούν να μονοπωλούν τη συζήτηση και να εκφράσουν όσα κρατάνε μέσα τους καιρό, άλλοι νιώθουν καλύτερα αν ο θεραπευτής κάνει κάποιες ερωτήσεις που διευκολύνουν τη συζήτηση.

Ο πελάτης μπορεί να μιλήσει για το πρόβλημα του, του προσφέρεται ενθάρρυνση να εκφράσει πλευρές της εμπειρίας του, να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και γενικότερα να μιλήσει με τον τρόπο του και όταν το θελήσει.

Όλα τα θέματα που συζητιούνται είναι εμπιστευτικά και ισχύει το απόρρητο. Ο ειδικός έχει την υποχρέωση να μην κοινοποιήσει αυτά που μαθαίνει από τον πελάτη σε οποιαδήποτε άλλα άτομα του περιβάλλοντος του. Το απόρρητο ισχύει σε κάθε περίπτωση εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις σωματικής βλάβης του πελάτη ή της σωματικής ακεραιότητας κάποιου άλλου.

Επίσης, η θεραπεία έχει τέλος. Η θεραπευτική διαδικασία έχει αρχή, μέση και τέλος. Η θεραπεία δεν έχει στόχο να δημιουργήσει και να διατηρήσει εξαρτημένους πελάτες. Στόχος είναι ο πελάτης μέσα από τη θεραπεία να αποκτήσει επίγνωση για πλευρές του εαυτού του και να αποκτήσει εκείνα τα εφόδια που θα δώσουν νόημα στη ζωή του, με λιγότερους περιορισμούς και αποφυγές και περισσότερη χαρά.

Η διάρκεια καθώς και η συχνότητα των συνεδριών καθορίζονται μετά από συνεννόηση με το θεραπευτή και εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Συνήθως, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, συγκεκριμένη μέρα και ώρα και διαρκούν 50 λεπτά- μία ώρα.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια εξαρτητική διαδικασία. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα από την οποία μπορεί κανείς να γνωρίσει τον εαυτό του, τα συναισθήματα του και να αλλάξει προβληματικές συμπεριφορές.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι που σας οδηγούν να βρείτε έναν θεραπευτή, όποιος και να είναι ο τρόπος επικοινωνίας που σας ταιριάζει, η επιθυμία να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας είναι αρκετή για να κλείσετε το πρώτο ραντεβού.

 

therapeia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s