Πώς να εμπνεύσουμε την πειθαρχία στα παιδιά

Με την πειθαρχία εννοούμε κάθε οδηγία ή εξάσκηση που διορθώνει, τροποποιεί ή τελειοποιεί πνευματικά επιτεύγματα ή ηθικό χαρακτήρα. Ως γονείς είσαστε εξ ορισμού αυτοί που δίνετε οδηγίες. Αν οι κανόνες που θέτετε είναι δίκαιοι και προβλέψιμοι και τα παιδιά νιώθουν αποδεκτά ως άτομα, ακόμη και όταν η συμπεριφορά τους δεν είναι αποδεκτή, τότε μπορούν να μάθουν ή να μεγαλώσουν με καλή αυτοεκτίμηση. Αν οι κανόνες είναι τυχαίοι και επιβάλλονται χωρίς σταθερότητα, ή αν τα παιδιά σας νιώθουν ντροπή ή ενοχές, τότε θα μάθουν ότι δεν αξίζουν και δε θα έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι μπορούν να κάνουν κάτι σωστά.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς κανόνες έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και τείνουν να είναι πιο εξαρτημένα, να πετυχαίνουν λιγότερα και να νιώθουν ότι έχουν ελλιπή έλεγχο πάνω στα πράγματα. Αυτά τα παιδιά συχνά νιώθουν ότι δεν τα αγαπούν, «αν δεν τους νοιάζει τι κάνω, τότε δε θα πρέπει να νοιάζονται για μένα».

Η πειθαρχία αρχίζει με το κτίσιμο μιας καλής σχέσης με τα παιδιά όπου τα παιδιά ξέρουν τι περιμένουν οι άλλοι από αυτά και οι συνέπειες της μη καλής διαγωγής είναι προβλέψιμες, λογικές και δίκαιες.

Και πώς διατηρείτε μια καλή σχέση όταν τα διορθώνετε, θέτετε περιορισμούς και τα πειθαρχείτε; Το καταφέρνετε με το να τηρείτε τις ίδιες δεξιότητες επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε με οποιονδήποτε είσαστε σε σύγκρουση:

–          Μην αφήνετε παλιές διενέξεις να συσσωρεύονται

–          Μην κάνετε κάτι περισσότερο από αυτό για το οποίο νιώθετε άνετα

–          Σαφής και ειλικρινής επικοινωνία χωρίς κατηγορίες

–          Αποφύγετε το «διάβασμα της σκέψης»

–          Αντιμετωπίστε ένα πρόβλημα κάθε φορά

–          Αναγνώριση των συναισθημάτων, προβλημάτων ή αναγκών του άλλου.

Κάντε το εύκολο να το κάνει σωστά

Όταν το κάνετε να είναι εύκολο για τα παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά, τότε η αυτοεκτίμησή τους μεγαλώνει:

1)     Σιγουρευτείτε ότι οι προσδοκίες σας είναι λογικές και κατάλληλες για την ηλικία του. Είναι πιθανό ότι η τρίχρονη κόρη σας θα ρίξει το γάλα κάτω.

2)     Προβλέψτε. Όταν ξέρετε ότι μια κατάσταση θα είναι δύσκολη για τα παιδιά, σχεδιάστε τι μπορεί να χρειαστούν. Είναι πιο πιθανό τα παιδιά να μην είναι ήρεμα και ευχάριστα, όταν πεινούν, όταν είναι κουρασμένα ή όταν νιώθουν ανία. Έτσι, αν σχεδιάζετε ένα μακρινό ταξίδι με αυτοκίνητο, φροντίστε να έχετε μαζί σας φαγητό και κάποιο παιχνίδι που τους αρέσει.

3)     Να είσαστε σαφείς και ξεκάθαροι με τις προσδοκίες σας . Τι σημαίνει να είναι «καλή στο σπίτι της γιαγιάς»; Να είσαστε ξεκάθαροι ότι αναφέρεστε στο να μην ανεβαίνει στον καναπέ με τα παπούτσια, κλπ.

4)     Εστιάστε στα θετικά. Χρησιμοποιείστε κάθε ευκαιρία για να επαινέσετε και να ενισχύσετε μια καλή συμπεριφορά και την προσπάθεια. Αναγνωρίστε τι έκανε καλά και τι χρειάζεται να κάνει ακόμη. Την επόμενη φορά το παιδί σας θα του είναι πιο εύκολο να προσπαθήσει περισσότερο και να το καταφέρει.

5)     Παρέχετε επιλογές όπου είναι δυνατόν. Η παροχή επιλογών δίνει μια αίσθηση ελέγχου και έχει ως συνέπεια να αντιστέκονται λιγότερο.Παράδειγμα: «Έχουμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε ακόμη μια βόλτα προτού πάμε σπίτι. Διάλεξε τι θα κάνουμε.»

6)     Προσφορά ανταμοιβών. Η ανταμοιβή δε χρειάζεται να είναι υπερβολική. Ακόμη και ένα διακοσμητικό αστέρι σε ένα τεστ ερωτήσεων φυσικής μπορεί να είναι αρκετό ως κίνητρο.

Εμπλέξετε το παιδί σας στην επίλυση προβλημάτων

Ποια είναι τα προβλήματα συμπεριφοράς στην οικογένειά σας; Για κάποιες οικογένειες είναι η ώρα του βραδινού ύπνου, για άλλες το πρωινό ξύπνημα και η ετοιμασία των παιδιών να φύγουν για το σχολείο.

Κάποιες φορές μπορείτε απλά να ρωτήσετε τα παιδιά σας αν έχουν κάποιες προτάσεις για το πώς μπορεί να επιλυθεί ένα πρόβλημα. Μπορεί να εκπλαγείτε από τη δημιουργικότητά τους στις λύσεις. Με το να κάνετε τα παιδιά μέρος της διαδικασίας, θα αλλάξετε την προοπτική τους για το πρόβλημα και θα κινήσετε το ενδιαφέρον για την επίλυσή του.

Ένας άλλος τρόπος να εμπλέξετε το παιδί σε μια διαδικασία επίλυσης του προβλήματος είναι μέσα από μια οικογενειακή συνάντηση για προβληματισμό με σκοπό την εύρεση μιας λύσης για τις πράξεις του. πειθαρχία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s