Αρκετοί γονείς με κάθε καλή πρόθεση καταλήγουν να ακούν με το ένα αυτί μόνο. Γυρίζετε σπίτι από τη δουλειά και είσαστε πολύ κουρασμένοι, άρα μπορεί να μην είσαστε καλοί ακροατές.
Παρόλα αυτά είναι απαραίτητο για την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας να βρείτε το χρόνο να ακούσετε και να ακούσετε με τρόπο που δείχνει το ενδιαφέρον και το νοιάξιμό σας. Όταν σταματάς και ακούς κάποιον, λες σε αυτό το πρόσωπο «Είσαι σημαντικός. Αυτό που λες έχει σημασία για μένα. Εσύ έχεις σημασία για μένα».
Πώς να ακούτε τα παιδιά σας
- Σιγουρευτείτε ότι είσαστε έτοιμοι να ακούσετε.
- Δώστε στο παιδί σας την πλήρη προσοχή σας.
- Μειώστε τις αποσπάσεις.
- Να είσαστε ενεργός ακροατής. Κάντε ερωτήσεις, ζητήστε διευκρινίσεις. Απαντήστε και κοιτάξτε το παιδί σας. Θυμηθείτε τα ονόματα των φίλων του κλπ.
- Καλέστε το παιδί να μιλήσετε (ορίστε μια ώρα).
Τι να ακούσετε
- Ακούστε το κεντρικό σημείο της ιστορίας. «Γιατί αυτό είναι σημαντικό στο γιο μου; Τι προσπαθεί να μου πει;» Προσπαθεί να σας πει τα σχέδια του ή ότι τα κατάφερε σ’ ένα πρόβλημα;
- Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να διορθώσετε τα πράγματα. Η πιο δύσκολη πρόκληση, όταν ακούτε τα παιδιά σας, είναι να συγκρατηθείτε από το να κάνετε προτάσεις, να δώσετε συμβουλές ή να λύσετε το πρόβλημα. Συχνά όμως το παιδί δεν αναζητά τόσο μια λύση, όσο επιθυμεί να μοιραστεί την εμπειρία του.
- Ακούστε και ανταποκριθείτε στα συναισθήματα. Προσέξτε τη στάση σώματος, τον τόνο φωνής. Απαντήστε και στο συναίσθημα που παρατηρείτε όπως και στην ιστορία που ακούτε. Για ένα μικρό παιδί πολύ συχνά είναι αναγκαίο να το βοηθήσεις να βρει τις λέξεις γι αυτό που αισθάνεται.