Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία και Αγχώδεις Διαταραχές

Η Γ.Σ.Θ. ως προσέγγιση εκτός από το σύνολο τεχνικών που διαθέτει είναι και ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας. Οι στρατηγικές και οι τεχνικές που είναι ενσωματωμένες σε αυτήν τη θεραπευτική προσέγγιση στηρίζονται σε 10 αρχές:

1. Βασίζεται στο Γνωστικο-Συμπεριφορικό μοντέλο των συναισθηματικών διαταραχών.

Αρχή αυτού του μοντέλου είναι ότι οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις, οι αντιλήψεις του ατόμου επηρεάζουν το πώς νιώθει. Ο τρόπος με τον οποίο, λοιπόν, το άτομο ερμηνεύει τα διάφορα γεγονότα που του συμβαίνουν, επηρεάζει και τη συναισθηματική του αντίδραση και συμπεριφορά. Άλλη βασική αρχή είναι ότι η κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι μαθημένη, άρα αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μία νέα διαδικασία μάθησης.

2. Είναι σύντομη θεραπεία και χρονικά περιορισμένη.

Έχει βραχεία διάρκεια που μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες.

3. Μια υγιής θεραπευτική σχέση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ζεστό θεραπευτικό κλίμα που θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και στην αποδοχή, προκειμένου ο πελάτης να νιώσει ασφάλεια και να εμπλακεί στη θεραπεία.

4. Η θεραπεία είναι μια συνεργατική προσπάθεια ανάμεσα στο θεραπευτή και στον πελάτη.

Ο θεραπευτής και ο πελάτης εργάζονται μαζί ως ομάδα. Ο πελάτης προσφέρει δεδομένα, αναφέροντας σκέψεις και συμπεριφορές που συνδέονται με το άγχος και ο θεραπευτής παρέχει το κατάλληλο δομημένο πλαίσιο και την εμπειρία για το πώς να λυθούν τα προβλήματα. Αυτό που τονίζεται είναι η επίλυση των προβλημάτων και όχι η διόρθωση των ελλειμμάτων ή η αλλαγή της προσωπικότητας.

5. Χρησιμοποιεί κυρίως τη Σωκρατική μέθοδο.

Οι ερωτήσεις είναι ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο και έχουν σκοπό να καταστήσουν τον πελάτη ενήμερο για τις σκέψεις του, να τις εξετάσει για γνωστικές διαστρεβλώσεις, να τις αντικαταστήσει με πιο ρεαλιστικές και να αναπτύξει νέα μοτίβα σκέψης.

6. Είναι δομημένη και κατευθυνόμενη.

Ορίζεται ατζέντα θεμάτων σε κάθε συνεδρία. Ο θεραπευτής ρωτάει τον πελάτη ποια θέματα θέλει να συζητήσουν στη συνεδρία και οργανώνει το χρόνο ανάλογα, θέτοντας και ο ίδιος θέματα που χρειάζεται να διερευνηθούν. Η συνεδρία έχει συγκεκριμένους στόχους. Σε ένα αρχικό στάδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που βιώνει ο πελάτης. Στη συνέχεια ο πελάτης μαθαίνει να αναγνωρίζει τις διαστρεβλωμένες αυτόματες σκέψεις του και, τέλος, εκπαιδεύεται να τις αντιμετωπίζει και να τις τροποποιεί.

7. Εστιάζει στα προβλήματα.

Ο αρχικός στόχος της θεραπείας είναι η επίλυση των προβλημάτων στο παρόν. Στη συνέχεια της θεραπείας ο πελάτης μπορεί να διερευνήσει με τη βοήθεια του θεραπευτή ζητήματα από το παρελθόν που τον επηρεάζουν στο σήμερα και να σχεδιάσει μελλοντικές του συμπεριφορές.

8. Βασίζεται σε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο.

Κύρια αρχή του γνωστικο-συμπεριφορικού μοντέλου είναι ότι κάποιος έχει μάθει τρόπους μη κατάλληλους για τη διαχείριση των διαφόρων καταστάσεων στη ζωή του. Στόχος της θεραπείας είναι ο πελάτης μέσα από την εξάσκηση να μάθει νέους τρόπους πιο αποτελεσματικούς για το πώς να αντιμετωπίζει τη ζωή του.

9. Η θεωρία και οι τεχνικές στηρίζονται στην επαγωγική μέθοδο.

Ο πελάτης μαθαίνει να αναγνωρίζει τις πεποιθήσεις του ως υποθέσεις και γι αυτό χρειάζεται να τις εξετάζει, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά όλα τα δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες. Επίσης, μαθαίνει να «διεξάγει πειράματα» προκειμένου να ελέγχει τις υποθέσεις του.

10. Οι «ασκήσεις για το σπίτι» είναι ένα κύριο στοιχείο της θεραπείας.

Σκοπός των ασκήσεων είναι ο πελάτης να μεταφέρει ό,τι μαθαίνει στο γραφείο στην καθημερινή του ζωή.

zebra-stress

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s