Νέα Ομάδα Ενίσχυσης της Αυτοεκτίμησης και Προσωπικής Ανάπτυξης

Χριστοπούλου Έλενα Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη 

 

Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, στο κατά πόσο αισθανόμαστε σίγουροι για μας, τι αξία δίνουμε στον εαυτό μας, πόσο τον σεβόμαστε και επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε. Υπάρχει σ’ ένα συνεχές, με άκρα από τη μια την υψηλή αυτοεκτίμηση, και από την άλλη τη χαμηλή. Η χαμηλή αυτοεκτίμησησυνδέεται με αμφιβολίες για τον εαυτό μας, αυτοκριτική, κοινωνική απομόνωση, καταπιεσμένο θυμό και ντροπή. Τη χαμηλή αυτοεκτίμηση τη συναντάμε, επίσης, ως σύμπτωμα σε αρκετά ψυχολογικά προβλήματα, όπως στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι ο αρνητικός διάλογος με τον εαυτό. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση βλέπουν τον εαυτό τους επικριτικά και έχουν μια διαρκή αίσθηση αποτυχίας ή μιας έλλειψης ολοκλήρωσης. Η αίσθηση χαμηλής αυτοεκτίμησης χαρακτηρίζεται από μια μόνιμη σύγκριση του εαυτού με τους άλλους και επίκρισης. Αυτή η αρνητική εικόνα σπάνια είναι πραγματική, όμως το άτομο δεν το αναγνωρίζει, καθώς αυτό το μοτίβο σκέψης του είναι πολύ καλά ριζωμένο στη συμπεριφορά του. Όταν λοιπόν, το άτομο εξετάσει αυτήν την εικόνα για τον εαυτό του, σπάνια παραδέχεται ότι είναι λανθασμένη και ότι ποτέ δε θα έλεγε τέτοια πράγματα σε κάποιον άλλον.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι, επίσης, στενά συνδεδεμένη με τις ακόλουθες συνθήκες και βιώματα: συνεξάρτηση, κοινωνικό άγχος, γενικευμένο άγχος, ντροπή, κατάθλιψη, αίσθηση ανεπάρκειας ή ανημπόριας, σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, τελειομανία.

Η Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία είναι η ιδανική προσέγγιση για να μάθει κανείς πώς να βελτιώσει την εικόνα για τον εαυτό του. Προσφέρει κατανόηση και επίγνωση και ενθαρρύνει το άτομο να βρει τρόπους και να σκεφτεί νέες ιδέες που θα εφαρμόσει στην καθημερινότητά του και να ξεπεράσει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της ομάδας τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πώς σκέφτονται για τον εαυτό τους και τους άλλους, πώς νιώθουν και πώς συμπεριφέρονται. Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και τη χρήση τεχνικών, η ομάδα δίνει την ευκαιρία στα μέλη να συνδεθούν, να διευκολυνθούν, όπως επίσης ενθαρρύνονται να ενισχύσουν την εικόνα εαυτού τους και την αυτοεκτίμησή τους.

Διάρκεια: 11 εβδομαδιαίες συναντήσεις / 3μήνες

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι και 22 Ιανουαρίου

Έναρξη: 27 Ιανουαρίου 2016

Για εγγραφές /πληροφορίες

Έλενα Χριστοπούλου

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια ΓΣΘ

2311248729/6974908227

christopoulou.elena@gmail.com

new group self esteem

 

Σχολιάστε