Πώς επιβραβεύετε τα παιδιά σας;

Η αποδοχή σας είναι αυτό που διαμορφώνει τη συμπεριφορά. Όταν επαινείτε τα παιδιά σας παίρνουν το μήνυμα ότι είναι εντάξει και ότι αυτό που κάνουν είναι αποδεκτό και εκτιμάται. Μέσα από τον έπαινο, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τι είναι μοναδικό και τι έκαναν για το οποίο μπορούν να περηφανευτούν.

● Μοιραστείτε το συναίσθημά σας, όταν επαινείτε. Έτσι τα παιδιά θα αρχίσουν να μαθαίνουν τι είναι σημαντικό για εσάς.

● Να είστε γενναιόδωροι με τους επαίνους σας. Βρείτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για να παραινέσετε με ειλικρίνεια τα παιδιά σας. Ο έπαινος βοηθάει τα παιδιά να δουν τον εαυτό τους με έναν πιο θετικό τρόπο, όχι μόνο όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι. Παίρνουν επικύρωση για τον καλύτερο εαυτό τους.

Ο υπερβολικός έπαινος φέρνει τα παιδιά σε δύσκολη θέση. Η κόρη σας ξέρει ότι δεν είναι «το πιο έξυπνο παιδί στην τάξη, μια πραγματική ιδιοφυΐα». Μπορεί να τα έχει πάει καλά στο τεστ των μαθηματικών, αλλά αυτός ο έπαινος την υποχρεώνει να διαπρέπει κάθε μέρα.

Μερικοί γονείς αναφέρουν ότι αποφεύγουν να επαινούν τα παιδιά τους για κάτι καλό που κάνουν, γιατί, μόλις τα επαινέσουν αυτά θα κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Αυτό συμβαίνει, όταν ο έπαινος είναι υπερβολικός.

● Αποφύγετε τον ανακριβή έπαινο. Ένα ανειλικρινές σχόλιο μπερδεύει τον έπαινο με την προσβολή. Δίνει ενίσχυση στα παιδιά για το τι έκαναν καλά, αλλά ταυτόχρονα τα υπενθυμίζει τις προηγούμενες αποτυχίες τους.

Π.χ.: «τα μαλλιά σου σήμερα το πρωί φαίνονται πολύ καλύτερα» θα μπορούσε να ειπωθεί διαφορετικά:  «μου αρέσει πώς χτένισες τα μαλλιά σου.»

 

eseis-epivraveyete-swsta-to-paidi-sas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s