Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία

Ως προσέγγιση εστιάζεται κυρίως στην ενεργοποίηση του πελάτη για να επιφέρει αλλαγές, σέβεται τις επιστημονικές αξίες και επικεντρώνεται στις γνωστικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι παρατηρούν και ελέγχουν τη συμπεριφορά τους.

Η θεραπεία ακολουθεί ένα συγκροτημένο πρόγραμμα βήμα-προς βήμα, όπου περιλαμβάνει την εδραίωση μιας σχέσης και τη δημιουργία συμμαχίας ανάμεσα στο θεραπευτή και στον πελάτη, την αποτίμηση του προβλήματος, τον ορισμό στόχων για αλλαγή, την εφαρμογή γνωστικών και συμπεριφοριστικών τεχνικών, την παρακολούθηση της προόδου και τη διαρκή αξιολόγηση, και τέλος τον τερματισμό.

Το πρόγραμμα αυτό προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του πελάτη και στα προβλήματά του, δίνοντας έμφαση στο δυναμικό του ατόμου και στην ικανότητά του να αλλάξει.

Ως προσέγγιση ασχολείται λιγότερο με την ενόραση σε σχέση με την ψυχοδυναμική. Επιπλέον, είναι απλή στην πρακτική, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τεχνικών  και δίνει έμφαση στη δράση.

Μέσα από τη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, λοιπόν, ο πελάτης μαθαίνει να αναγνωρίζει και να τροποποιεί τις δυσλειτουργικές του σκέψεις και συμπεριφορές, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση των καθημερινών του δυσκολιών και την επίτευξη των στόχων που επιθυμεί, έχοντας ως σύμμαχο και βοηθό σε όλη του αυτήν την προσπάθεια το θεραπευτή.

Χριστοπούλου Έλενα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s