Ανεπιθύμητες σκέψεις- επαναλαμβανόμενες πράξεις

 Χριστοπούλου Έλενα Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη

 Τα παιδιά και οι ενήλικες με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΔΨ) υποφέρουν από ανεπιθύμητες και διεισδυτικές σκέψεις που δεν μπορούν να τις βγάλουν από το μυαλό τους (ιδεοληψίες), και νιώθουν συχνά υποχρεωμένοι να εκτελούν επαναλαμβανόμενα τελετουργικές συμπεριφορές και συνήθειες (καταναγκασμούς) στην προσπάθεια να μειώσουν το άγχος και τη δυσφορία τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΙΔΨ έχουν την επίγνωση ότι οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί τους είναι παράλογοι, αλλά παρόλα αυτά νιώθουν ανίσχυροι να τα σταματήσουν.

Μερικοί περνούν πολλές ώρες ανά περιόδους εκτελώντας περίπλοκα τελετουργικά που περιλαμβάνουν πλύσιμο των χεριών, μέτρημα ή να τσεκάρουν, προκειμένου να αποκλείσουν τις ανεπιθύμητες σκέψεις, συναισθήματα ή εικόνες που έχουν.

Αυτά μπορούν να παρέμβουν στην καθημερινότητα του ατόμου, στο διάβασμα για το σχολείο, στην εργασία, στην οικογένεια ή στις κοινωνικές δραστηριότητες. Πολλές ώρες κάθε μέρα μπορεί να δαπανώνται σε ιδεοληπτικές σκέψεις και στο να εκτελεί το άτομο φαινομενικά άσκοπες τελετουργίες. Η προσπάθεια να επικεντρωθεί κανείς στις καθημερινές δραστηριότητες του μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη.

Αν δεν αντιμετωπίσει κανείς αυτήν τη διαταραχή, τότε η ΙΔΨ μπορεί να παρέμβει σε όλες τις πλευρές της ζωής του.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο στα αγγλικά που μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ΙΔΨ είναι το παρακάτω:

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ανεπιθύμητες σκέψεις- επαναλαμβανόμενες πράξεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s