Συμβουλευτική Ζευγαριών

Χριστοπούλου Έλενα Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη 

Παρόλο που μας έλεγαν στα παραμύθια ότι ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι οι σχέσεις δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Είναι λογικό, λοιπόν, τα ζευγάρια να αναζητούν επαγγελματική βοήθεια, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους έρχονται για βοήθεια τα ζευγάρια είναι:
– Έλλειψη επικοινωνίας
– Ανάγκη για προσαρμογή στο γονεϊκό ρόλο
– Πίεση από οικονομικά προβλήματα
– Μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή
– Απώλεια του ενθουσιασμού
– Απιστία
– Έλλειψη εμπιστοσύνης
– Προβλήματα με τους συγγενείς
– Διαφορετικές αντιλήψεις στο μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών, στον τρόπο ζωής, κλπ.

Συχνά, τα προβλήματα στη σχέση εμφανίζονται, όταν χάνεται η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι ή όταν προκύπτει ένα νέο γεγονός (όπως η γέννηση ενός παιδιού, μια εξωσυζυγική σχέση, ή όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι για σπουδές) που καταστρέφει την ισορροπία της σχέσης. Το να μάθει κανείς να ζει αρμονικά με το σύντροφό του είναι μια δεξιότητα που μπορεί να διδαχθεί.

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία: Συζυγική θεραπεία

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια συγκεκριμένη προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία που έχει φανεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πολλά διαφορετικά προβλήματα και ζητήματα. Η ΓΣΘ σε βοηθάει να εξετάσεις τους αρνητικούς τρόπους σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς που μπορεί να γίνονται από συνήθεια και να οδηγούν στην έλλειψη ικανοποίησης.

Στη θεραπεία ζεύγους, αυτό σημαίνει να αναγνωρίσεις τους αρνητικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με το σύντροφό σου, να μάθεις πώς να τους προκαλείς και να τους προσαρμόσεις σε νέους τρόπους περισσότερο βοηθητικούς.
Η ΓΣΘ ζεύγους, τονίζει επίσης τη σημασία της αλλαγής της συμπεριφοράς. Πολλά ζευγάρια συνειδητοποιούν ότι η σχέση τους έχει καταλήξει να είναι τελευταία προτεραιότητα στη ζωή τους. Ο θεραπευτής προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να μάθει στους συντρόφους πώς να βελτιώσουν τη σχέση τους και να αποκαταστήσουν τη σημασία της.
Η ΓΣΘ ζεύγους βοηθάει, επίσης, τα άτομα να μάθουν πώς να επικοινωνούν μεταξύ τους πιο αποτελεσματικά, μαθαίνοντας τους συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας.
Στη ΓΣΘ ζεύγους ο ένας σύντροφος δεν κατηγορεί τον άλλον για όλα τα προβλήματα ή δεν υποστηρίζει ότι χρειάζεται να «διορθωθεί» ο ένας σύντροφος. Σε κάθε σχέση υπάρχουν δύο άνθρωποι και ο καθένας είναι υπεύθυνος για το πώς δουλεύει ή δε δουλεύει η σχέση. Η θεραπεία αντί να επικεντρώνεται στο τι μπορεί να κάνει ο κάθε σύντροφος για να αλλάξει, επικεντρώνεται στο τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αλλάξεις τη σχέση- και αν και οι δύο σύντροφοι επικεντρωθούν στο να αλλάξει ο καθένας τους δικούς του τρόπους αλληλεπίδρασης, τότε και οι δύο σύντροφοι θα αλλάξουν και η σχέση θα βελτιωθεί σημαντικά.

Τι συμβαίνει στις συνεδρίες;

Στη θεραπεία ζεύγους, στην αρχή ο θεραπευτής αξιολογεί πρώτα τους δύο συντρόφους ως ζευγάρι, στη συνέχεια αξιολογεί τον κάθε σύντροφο ξεχωριστά μόνο του, διεξάγοντας ατομικές συνεδρίες. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής συναντά μαζί και τους δύο συντρόφους ως ζευγάρι για να τους πει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και να συζητήσει το θεραπευτικό σχεδιασμό. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας της εκτίμησης και επιτρέπει στο θεραπευτή να συγκεντρώσει πληροφορίες για το πώς αλληλεπιδρά το ζευγάρι και για να γνωρίσει καλύτερα τον κάθε σύντροφο.
Στην ατομική θεραπεία, οι συνεδρίες διαρκούν μία ώρα. Στη θεραπεία ζεύγους, επειδή πρόκειται για 2 άτομα, η αρχική συνεδρία αξιολόγησης διαρκεί μιάμιση ώρα. Η συνεδρία που ο θεραπευτής δίνει την ανατροφοδότηση από την εκτίμηση και συζητά το θεραπευτικό πλάνο μπορεί, επίσης, να διαρκέσει μιάμιση ώρα. Οι συνεδρίες με το ζευγάρι που θα ακολουθήσουν μετά τη φάση αξιολόγησης διαρκούν μία ώρα.
Οι συνεδρίες έχουν γνωστικά και συμπεριφορικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, στη δουλειά με τα ζευγάρια δίνεται έμφαση στις αντιλήψεις των συντρόφων γύρω από τη σχέση, στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες τους και στην απόδοση ευθυνών στη σχέση, ενώ όσον αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς, ο θεραπευτής σε οποιοδήποτε στάδιο της θεραπείας μπορεί να αναθέτει στους συντρόφους ασκήσεις για διαφορετικές μορφές συμπεριφοράς που θα εκδηλώσουν στο σπίτι, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι θετικές αλληλεπιδράσεις στη σχέση τους.

Πόσο θα διαρκέσει;
Η θεραπεία ζεύγους διαρκεί συνήθως περίπου 12-20 συνεδρίες, στην αρχή σε εβδομαδιαία φάση, στη συνέχεια ανά δεκαπενθήμερο και μετά ανά μήνα, καθώς μαθαίνει το ζευγάρι να εφαρμόζει τις δεξιότητες που μαθαίνει στις συνεδρίες.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Συμβουλευτική Ζευγαριών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s