Τα παιδιά αγχώνονται; Σημάδια που χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς

Χριστοπούλου Έλενα Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη 

 

Κάθε παιδί φοβάται έντονα που και που. Μπορεί να βλέπουν μια ταινία τρόμου αργά τη νύχτα και να θέλουν να κρυφτούν κάτω από την κουβέρτα κατά τη διάρκεια μιας τρομακτικής σκηνής. Ή μπορεί να έχουν πάρει ένα χαμηλό βαθμό στον έλεγχο τους και να φοβούνται να τον δείξουν στους γονείς τους, επειδή φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να συμβούν σε κάθε παιδί, αλλά αυτό είναι μόνο προσωρινό.

Παρόλα αυτά, αν το παιδί σας φοβάται συνέχεια και αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα του, αυτό σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι άλλο που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από εσάς και κάποιον ειδικό. Η διαταραχή γενικευμένου άγχους είναι μια διαταραχή που μερικά παιδιά τη βιώνουν κάθε μέρα.  Η διαταραχή αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία, ομάδες υποστήριξης, αλλαγές στον τρόπο ζωής

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν το παιδί σας υποφέρει από άγχος;

Μερικά σημάδια, λοιπόν, που χρειάζεται να προσέξετε:

Το παιδί σας δε θέλει να φύγει από το σπίτι: Αναμφισβήτητα τα παιχνίδια στον υπολογιστή, η τηλεόραση και άλλα παιχνίδια δυσκολεύουν το παιδί να αφήσει το δωμάτιο του. Αν όμως αποφεύγει ενεργά να φύγει από το σπίτι σε σημείο που δείχνουν ότι φοβάται ή στεναχωριέται, όταν φεύγει, τότε μπορεί να φοβάται κοινωνικές καταστάσεις για το τι αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να συμβεί.

Το παιδί σας είναι συνέχεια θυμωμένο: Όσα είναι αγχωμένα, συχνά είναι θυμωμένα, επειδή νιώθουν δυσφορία. Συχνά είναι ευερέθιστα και ανυπόμονα, γιατί ζουν έναν εφιάλτη στο κεφάλι τους. Αν το παιδί σας θυμώνει υπερβολικά σε μια περίσταση, αξίζει να αναρωτηθείτε τι άλλο μπορεί να φταίει.

Το παιδί σας αρρωσταίνει διαρκώς: Τα παιδιά που είναι συνέχεια άρρωστα ή όσα νομίζουν ότι αρρωσταίνουν, συχνά υποφέρουν από άγχος. Οποιαδήποτε ταχυπαλμία ή πυρετός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να σκέφτεται τα χειρότερα. Ένα αγχωμένο παιδί μπορεί να πιστεύει ότι πεθαίνει, όταν βιώνει στο σώμα του κάτι απρόβλεπτο.

Το παιδί σας ιδρώνει συνέχεια: Υπάρχουν πραγματικά σωματικά συμπτώματα του άγχους και ένα από αυτά είναι ο ιδρώτας. Αυτό το μέρος της αντίδρασης της πάλης ή της φυγής εμφανίζεται όταν το παιδί αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.

Το παιδί σας δεν μπορεί να κοιμηθεί:  Όσα παιδιά βιώνουν άγχος, έχουν ανησυχητικές σκέψεις που εμφανίζονται τη νύχτα, λίγο πριν κοιμηθούν. Αυτές οι σκέψεις μερικές φορές δεν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της μέρας που αποσπάται η προσοχή τους, όμως όταν ηρεμήσουν το βράδυ, τους απασχολεί έντονα. Αν το παιδί σας παραπονιέται ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί, μπορεί να βιώνει άγχος.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το άγχος δεν είναι κάτι που διαρκεί μια ζωή. Μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να αποτελούν οι ίδιοι πρότυπο και να βοηθούν τα παιδιά τους στην αντιμετώπιση του άγχους. Εφόσον παρατηρήσουν σημάδια που δείχνουν ότι παιδί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας του, τότε καλό είναι να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

άγχος εξετάσεων

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα παιδιά αγχώνονται; Σημάδια που χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s