10 Άγνωστα Στοιχεία της Θεραπευτικής Σχέσης

Χριστοπούλου Έλενα Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη 

Το να είναι κανείς θεραπευτής είναι ένα εξαιρετικό επάγγελμα, με διαρκείς προκλήσεις, δυσκολίες και χαρές. Βλέπουμε τους πελάτες μας στα χειρότερα και στα καλύτερα τους, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από το να τους βλέπουμε να τα καταφέρνουν.

Πολλές φορές οι πελάτες δεν ξέρουν τι να περιμένουν από τη θεραπεία. Οι περισσότεροι έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα για τον ψυχοθεραπευτή και για τη θεραπευτική σχέση. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τι μπορεί να περιμένει κανείς σε μια θεραπευτική σχέση.

Παρακάτω είναι 10 στοιχεία της θεραπευτικής σχέσης που είτε δεν τα γνωρίζεις είτε αφορούν συνηθισμένες παρερμηνείες για τη θεραπεία.

1. Δεν πιστεύω ότι είσαι τρελός.

Πιστεύω ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και προσπαθεί να βρει το δρόμο του σε αυτόν τον κόσμο. Κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος και σίγουρα δεν περιμένω, όταν μαθαίνεις νέες δεξιότητες για να αλλάξεις τη ζωή σου, να τα κάνεις όλα τέλεια. H αποτελεσματική αλλαγή προϋποθέτει προσπάθειες και αρκετά λάθη. Σημαίνει ότι προσπαθείς. Επιπλέον, αν νομίζω ότι γίνεσαι παράλογος, θα σου το πω.

2. Η εμπιστοσύνη είναι το παν.

Η ικανότητα σου να συνδεθείς  με μένα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που θα καθορίσει πόσο καλά θα δουλέψουμε μαζί. Αν δεν αισθάνεσαι άνετα μαζί μου μετά από κάποιες συνεδρίες, είναι εντάξει να μου το πεις και να αναζητήσεις ένα διαφορετικό θεραπευτή. Όλοι μας έχουμε διαφορετικές ανάγκες και η κύρια προτεραιότητά μου είναι να καταφέρεις τους στόχους σου.

3. Η δουλειά μου δεν είναι να σε ψυχαναλύσω.

Δουλειά μου είναι να είμαι διερευνητική και να σε βοηθήσω να αποκτήσεις περισσότερη κατανόηση. Ένας καλός θεραπευτής δεν ισχυρίζεται ότι έχει όλες τις απαντήσεις, γιατί είσαι όπως είσαι, παρόλα αυτά έχουμε αρκετές ιδέες που θα μοιραστούμε πρόθυμα μαζί σου. Όταν φτάσουμε στο σημείο να αναζητήσουμε απαντήσεις και μια καλύτερη κατανόηση, θα σχηματίσουμε μαζί υποθέσεις και θα καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα. Ο θεραπευτής διευκολύνει αυτή τη διαδικασία. Δεν σου λέει τι να πιστεύεις ή πώς να λειτουργείς.

4. Δεν είμαι εδώ για να σου δώσω συμβουλές.

Είμαι εδώ για να μοιραστώ τη γνώση μου μαζί σου και να σε βοηθήσω να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις που θα είναι ισορροπημένες, λογικές και καλά τεκμηριωμένες. Η ενδυνάμωση της δικής σου σκέψης και των δικών σου δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων θα αυξήσει την αυτονομία σου και την αυτοεκτίμησή σου.

5. Δούλεψε μαζί μου τα συναισθήματά σου αντί να τα παρατάς, ακόμη και αν είναι θυμός.

Η θεραπεία είναι το τέλειο μέρος για να μάθεις να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Γι αυτό είμαι εδώ για σένα, για να σου δώσω το χώρο για να δοκιμάσεις νέους τρόπους ύπαρξης, σκέψης και συναισθημάτων. Εκμεταλλεύσου το αυτό. Όταν μαθαίνουμε πώς να χειριζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα με τους άλλους, βελτιώνουμε τις δεξιότητες μας στις σχέσεις και εξοικειωνόμαστε  με το να εκφράζουμε τι μας πληγώνει. Αυτό είναι ένα απαραίτητο συστατικό στη διατήρηση σχέσεων και στη διαχείριση των συναισθημάτων σου με έναν υγιή τρόπο.

6. Το περιμένω ότι θα γυρίσεις σε παλιές σου συμπεριφορές και συνήθειες και δεν είμαι εδώ για να σε κρίνω.

Οι περισσότεροι κρίνουν αρκετά τον εαυτό τους, τόσο όσο θα τον έκριναν τουλάχιστον δύο άτομα. Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να το αναγνωρίζουν. Μόνο αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, θα μπορέσουμε δούμε τι μας εμποδίζει, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Η υποτροπή είναι πολύ συνηθισμένη και δεν είναι για να ντρέπεται κανείς.

7. Σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένος.

Η ευτυχία δεν είναι μόνο για τους χαρισματικούς ανθρώπους. Ο καθένας μας έχει κάνει πράγματα για τα οποία μετανιώνει, πράγματα που ευχόμασταν να μην είχαμε κάνει, ανθρώπους που έχουμε πληγώσει, ανθρώπους που μας πλήγωσαν επίτηδες ή τυχαία. Ο καθένας μας όμως αξίζει την ευτυχία.

8. Δεν μπορώ «να φτιάξω» τη ζωή σου ή τα προβλήματα σου. Μόνο εσύ μπορείς.

Μπορώ να σε βοηθήσω να αποκτήσεις περισσότερη διαύγεια, περισσότερη κατανόηση και να διαμορφώσεις ένα πλάνο δράσης, αλλά η θεραπεία δεν είναι ένα μαγικό χάπι που σβήνει όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται δουλειά∙ αν θέλεις όμως να δουλέψεις, θα είμαι εκεί σε κάθε σου βήμα.

9. Ο πιο γρήγορος δρόμος από το σημείο Α στο σημείο Β είναι η δράση.

Αν συνεχίσεις να έρχεσαι στη θεραπεία, χωρίς να εφαρμόζεις τις νέες συμπεριφορές ή σκέψεις, η πρόοδος τότε για σένα θα είναι μια αργή διαδικασία. Ο δρόμος για τη δράση είναι διαφορετικός για τον καθένα, αλλά αν δεν κάνεις τίποτε διαφορετικό, δε θα έχεις ποτέ ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις να λάβεις δράση. Εσύ έχεις όλη τη δύναμη.

10. Θέλω να έχεις τη ζωή που θέλεις.

Ξέρω τους αγώνες σου, τα όνειρά σου, τις ανασφάλειές σου. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που να θέλω για σένα από το να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου, να διώξεις τους εφιάλτες σου και να έχεις τη ζωή που επιθυμείς. Η επιτυχία σου είναι το πιο σημαντικό δώρο στο θεραπευτή.

Οι άνθρωποι έρχονται για θεραπεία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Συνήθως βιώνουν ένα μέτριο επίπεδο δυσφορίας στις ζωές τους και έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζεται αρνητικά η επίδοσή τους στη δουλειά ή στο σχολείο και στις σχέσεις τους. Η αρχή της θεραπείας μπορεί να είναι εκφοβιστική για κάποιους, καθώς δείχνουν απροθυμία να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα, αλλά για άλλους είναι μια μεγάλη ανακούφιση να έχουν δράση σε μια άλλη διαφορετική κατεύθυνση.

Η θεραπεία δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά πιστεύω ότι είναι το πιο αξιόλογο δώρο που μπορεί κανείς να δώσει στον εαυτό του. Βρες κάποιον που να εμπιστεύεσαι και σε κάνει να νιώθεις άνετα. Η σχέση που θα αναπτύξεις με το θεραπευτή σου είναι το πιο σημαντικό από όλα.

laddernew

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s