Παρέμβαση σε προβλήματα Τρίτης Ηλικίας

Η Τρίτη Ηλικία είναι σίγουρα μια περίοδος προκλήσεων. Πολλοί ηλικιωμένοι θα εκδηλώσουν ασθένειες που θα απειλήσουν την ανεξαρτησία τους και την ποιότητα ζωής τους. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια περίοδος ανικανότητας και μελαγχολίας.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στους ηλικιωμένους με αποτελεσματικότητα γιατί:

–        Είναι εστιασμένη στο «εδώ και τώρα». Οι τρέχουσες ανάγκες του ατόμου εντοπίζονται και αναπτύσσονται παρεμβάσεις με στόχο τα συγκεκριμένα προβλήματα.

–        Ενισχύονται οι δεξιότητες. Το άτομο διδάσκεται συγκεκριμένους τρόπους για να διαχειριστεί θέματα άγχους.

–        Είναι δομημένη. Η οργανωμένη δομή της θεραπείας βοηθάει το άτομο να είναι προσανατολισμένο προς συγκεκριμένα έργα τόσο μέσα στη θεραπεία όσο και εκτός. Οι δραστηριότητες για το σπίτι βοηθούν το άτομο να διατηρήσει τον προσανατολισμό του στη διαχείριση των προβλημάτων του.

–        Αυτό-παρατήρηση. Το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει τις αλλαγές του συναισθήματος του και τη συναισθηματική του ευαλωτότητα και να αναπτύσσει στρατηγικές που αυξάνουν την ικανότητά του αντιμετώπισης.

–        Είναι εκπαιδευτική. Αφού εξηγηθεί η σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις, στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά, εξηγείται πώς επιδρά ο αρνητικός φαύλος κύκλος της κατάθλιψης στη δραστηριοποίηση του ατόμου.

–        Είναι προσανατολισμένη προς στόχους. Οι παρεμβάσεις αναπτύσσονται για να προκαλέσουν τις στερεότυπες πεποιθήσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί πολλά ερευνητικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι πελάτες μπορούν και επωφελούνται από την ψυχοθεραπεία. Η Γνωστική-Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους. Διδάσκει νέες δεξιότητες, ενισχύει τις υπάρχουσες, είναι αποτελεσματική, προσαρμόσιμη και μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στη ζωή του ηλικιωμένου ατόμου.

Χριστοπούλου Έλενα

ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s