Η κατάθλιψη στα παιδιά

Η παιδική κατάθλιψη είναι μια ερευνητική περιοχή στην οποία δε δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή μέχρι πρόσφατα. Η έγκαιρη όμως αναγνώριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στα παιδιά είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να εφαρμοσθεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Όλο και περισσότερο εμφανίζονται καταθλιπτικές διαταραχές σε νεαρή ηλικία και η ηλικία έναρξης είναι νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν. Μέχρι την προεφηβική ηλικία η εμφάνιση σε αγόρια και κορίτσια είναι το ίδιο συχνή, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβείας ο αριθμός των κοριτσιών που βιώνουν κατάθλιψη είναι μεγαλύτερος.

Για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση απαιτείται η συγκέντρωση πληροφοριών από πολλές πηγές. Χρειάζονται πληροφορίες από το παιδί, από τους γονείς, τους δασκάλους και τους άλλους σημαντικούς που ασχολούνται με τη φροντίδα του παιδιού. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικίλα ερωτηματολόγια και κλίμακες, ενώ είναι απαραίτητο να γίνει και μια ιατρική εκτίμηση, προκειμένου να αποκλειστούν φυσιολογικά συμπτώματα ή για να δοθεί φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία, αν κριθεί απαραίτητο.

Χριστοπούλου Έλενα

ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Image

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s