Ποιος/ποια είμαι; Πώς βλέπω τον εαυτό μου;

Η αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη για την ψυχολογική μας επιβίωση. Είναι μια αναγκαία συναισθηματική προϋπόθεση∙ χωρίς κάποια εκτίμηση της προσωπικής μας αξίας, η ζωή μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και πολλές βασικές μας ανάγκες να μην καλύπτονται.

Η εικόνα την οποία διαμορφώνουμε για τον εαυτό μας φαίνεται ότι επηρεάζει καθοριστικά την επεξεργασία των πληροφοριών και τα κίνητρα για δράση και επομένως είναι ικανή να κατευθύνει και να καθορίζει τη μελλοντική μας συμπεριφορά.

Έχουμε την ικανότητα να ορίζουμε ποιοι είμαστε και μετά να αποφασίζουμε αν μας αρέσει αυτή η ταυτότητα ή όχι. Το πρόβλημα, λοιπόν, της αυτοεκτίμησης είναι αυτή η ανθρώπινη ικανότητα για κρίση. Μπορεί να μη σου αρέσουν συγκεκριμένα χρώματα, ήχοι, σχήματα ή αισθήσεις. Όταν όμως δε σου αρέσουν και απορρίπτεις μέρη του εαυτού σου, τότε καταστρέφεις σε μεγάλο βαθμό τις ψυχολογικές δομές σου που είναι υπεύθυνες για την ψυχική σου υγεία.

Το να κρίνεις και να απορρίπτεις μέρη του εαυτού σου, μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλο πόνο και όπως ακριβώς προσπαθείς να προστατέψεις μια σωματική πληγή, έτσι καταλήγεις να αποφεύγεις οτιδήποτε μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της απόρριψης του εαυτού.  Για να αποφύγεις περισσότερες κριτικές και την απόρριψη του εαυτού, προβάλεις άμυνες. Πιθανόν να κατηγορείς, να θυμώνεις, να γκρινιάζεις κλπ.

Τα άτομα που διαθέτουν θετική εικόνα εαυτού παρουσιάζουν καλή προσαρμογή, δημοτικότητα, χαμηλό βαθμό άγχους, ανεξαρτησία από την ομάδα, έχουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Φαίνεται να είναι περισσότερο ειλικρινή με τον αυτό τους και χρησιμοποιούν σπανιότερα μηχανισμούς άμυνας. Είναι ικανά να αποδεχθούν τον εαυτό τους ακόμη και με τις αδυναμίες του, έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και ισχυρά κίνητρα για επιτυχία.

Η ψυχοθεραπεία δημιουργεί το ασφαλές πλαίσιο για την καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας, την αυτογνωσία και  καλλιέργεια των ψυχολογικών μας δεξιοτήτων με σκοπό την ενδυνάμωση του εαυτού μας και τη βελτίωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Χριστοπούλου-Έλενα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ποιος/ποια είμαι; Πώς βλέπω τον εαυτό μου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s